WAT IS OSTEOPATHIE?

Osteopathie is een holistische manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, van organen, zenuwstelsel en weefsels in het lichaam van voeten tot en met de schedel. De osteopaat onderzoekt en behandelt manueel de bewegingsmogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar bewegingsbeperkingen die een verband kunnen hebben met de klacht van de patiënt.


VOOR WIE EN WELKE KLACHTEN?

De lijst van klachten waarvoor een osteopathische behandeling kan werken is zeer uitgebreid. Veelal zijn het klachten die geen aanwijsbare oorzaak hebben, of waarvoor men geen oorzaak kan vinden en waarmee de patiënt moet leren leven. Als osteopaat gaan we op zoek naar de functionele oorzaak ervan. Iedereen, van jong tot oud, kan gebaat zijn met een osteopathische behandeling.

Baby’s, peuters en kinderen.

Reflux, huilbaby’s, darmkrampen, voorkeurshoudingen,…

Rug- en nekpijn, buikpijn, houdingsafwijkingen, hyperactiviteit,…

Volwassenen en senioren.

Nekklachten, rugpijn, hoofdpijn, pijn in schouders, ischias, tenniselleboog, kniepijn, pijn in voeten, algemene gewrichtspijnen, klachten na een operatie, …

Sporters.

Chronische of recidiverende sportletsels, om sneller en vollediger te kunnen herstellen van een letsel of inspanning, preventief,…

Zwangere vrouwen.

Voor, tijdens en na de zwangerschap is osteopathie aangewezen. Vaak voorkomende klachten zijn pijn in het bekken, lage rug, nek en schouders. Dit komt omdat de lichaamshouding verandert door de groeiende baarmoeder, door slappe buikspieren en door de laxiteit van gewrichten. Daarnaast kan de baby op organen, bloedvaten en zenuwen drukken. En dan zijn er nog blaasproblemen, stuwing in de benen, maagklachten, ademhalingsproblemen en obstipatie.

Deze klachten, die ontstaan tijdens een zwangerschap, kunnen verminderen of verdwijnen door een behandeling bij de osteopaat.

Biodynamische osteopathie

De biodynamische aspecten binnen de osteopathie gaan uit van de verbinding van lichaam en geest, waarbij de levensenergie vrij en spontaan kan stromen en pulseren in alle lagen van ons wezen. De levensenergie manifesteert zich op verschillende niveaus in ons lichaam: compact in onze botten, krachtig stromend als we onze motorische spieren gebruiken, zacht stromend en pulserend in de vochthuishouding van ons bindweefsel en onze bloedsomloop, en in fijne subtiele trillingen in het energieveld van onze aura. Op het emotionele niveau manifesteert de levensenergie zich in gevoelens zoals vreugde, verdriet, boosheid, die zoeken naar ruimte en expressie. In de kern van ons wezen zoeken we naar ontplooiing van onze kwaliteiten en mogelijkheden, de intrinsieke drang van elk organisme. We zoeken naar het optimale functioneren van ons eigen systeem. De levensenergie is er de brandstof voor.

Vanuit een dynamisch rustpunt komt de Long Tide =het lange getij als een levensadem op gang. Die levensadem brengt de lichaamsvloeistoffen in beweging en geeft de cellen en weefsels het startsein om zich te ordenen.

De LongTide is voelbaar als een soort van oerademhaling. Als het lichaam resoneert met zijn LongTide kan het zelfhelende vermogen van het lichaam beter zijn werk doen. Bij het werken vanuit de biodynamische aspecten binnen de osteopathie fasciliteert de osteopaat het systeem van de patiënt om contact te maken met de LongTide.

In de praktijk betekent dit dat er absoluut geen krachten op het lichaam worden aangewend. Er wordt simpelweg gewerkt met de krachten die reeds in het lichaam aanwezig zijn en die ons in staat stellen onze gezondheid te herwinnen. Anders gezegd het zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd. Er wordt uitermate subtiel, zachtjes en uiterst vriendelijk gewerkt om de diverse lichaamsstructuren terug te laten keren naar hun oorspronkelijke harmonie en gezondheid.

Een holistische benadering dus zoals dat heet, dat wil zeggen de mens als een geheel beschouwend., waarin osteopathie het lichaam, de ziel en geest als een geheel ziet. Osteopathie ondersteunt dus de gezondheid van het Geheel.Veel gesteld vragen

Wat is het verschil met kinesitherapie?

Hoewel een kinesist vaak dezelfde klachten behandelt, zit er verschil in aanpak en behandeling ervan. Een kinesist werkt vooral rond de pijnregio van de patiënt. Door verschillende technieken als massage, warmtetherapie en oefentherapie worden je plaatselijke klachten behandeld. Kinesitherapie is daarom heel geschikt bij revalidatie en lokale pijnklachten. Een kinesist werkt altijd op voorschrift van een arts.

Osteopathie focust zich op het lichaam als één geheel en behandelt zowel de spieren, gewrichten, pezen, organen, omliggende weefsels als ook de schedel. Een osteopaat maakt hiervoor enkel gebruik van zijn handen terwijl een kinesitherapeut zich tijdens de behandeling ook op toestellen beroept.

Tijdens de behandeling zoekt de osteopaat naar de oorzaak van jouw klachten. Door te letten op bewegingsblokkades en deze weg te nemen, kan je lichaam zelf aan de slag gaan om de pijn te verminderen.

Wordt een behandeling terugbetaald door de mutualiteit?

Omdat de osteopathische zorg (nog) niet opgenomen is in de verplichte ziekteverzekering (RIZIV), wordt de terugbetaling ervan door de mutualiteiten (ziekenfondsen) georganiseerd via hun ‘bijkomende verzekering’. Na elke consultatie krijg je van je osteopaat een attest dat je kan indienen bij je ziekenfonds. Er wordt een tussenkomst voorzien van € 10 per consultatie. Het maximum aantal consultaties per kalenderjaar verschilt per ziekenfonds. Sommige verzekeringen voorzien een hogere aanvullende terugbetaling van osteopathie. Dit kan je steeds navragen bij je verzekeraar of ziekenfonds.

Hoeveel kost een behandeling?

In mijn praktijk hanteer ik twee tarieven:

  • Voor volwassenen bedraagt de kostprijs per behandeling €50 en duurt de sessie ongeveer 45 tot 60 minuten.
  • Voor baby's en kleine kinderen bedraagt de kostprijs €40 en duurt de sessie ongeveer 45 minuten.

Wat kan je verwachten van en na een behandeling?

Je kan je kledij tijdens een behandeling gewoon aanhouden, draag liefst zo los mogelijk zittende kleding.

Er wordt getracht in zo min mogelijk behandelingen je lichaam weer in balans te brengen, hierbij worden vastzittende weefsels met de handen vrijgemaakt.

Door deze handelingen kunnen afvalstoffen vrijkomen in het lichaam. De mogelijke bijwerkingen hiervan verdwijnen meestal na een paar dagen.